Niet gevonden wat je zoekt?
Bel  +31(0)514 602982 
Mail info@ulepanne.nl

VEEL gestelde vragen...  Ulepanne

Dagprogramma, maaltijden, zeilkleding, verblijf, niet vergeten.


Zeilen

Samen - Bij elkaar in de boot

Wanneer je samen met iemand anders inschreef, delen wij je standaard in in dezelfde boot. Als je dat niet wilt moet je dat aangeven. Overigens schrijft gemiddeld meer dan de helft van de groep zich individueel in.

Zeilervaring - beginners en gevorderden

We maken een bootindeling naar zeilniveau. Bij kleine groepen lukt dat niet altijd. Maar met een bemanning van twee tot vier deelnemers kan de instructeur altijd maatwerk leveren.

Boottype - Polyvalk, Keus 22 en Fox

Standaard zetten we de Polyvalk in. Wil je sportiever zeilen en meer 'feed-back' van de boot krijgen, schrijf dan in op de Keus 22. Leer zeilen op de Fox wanneer je van plan bent om met kajuitboten door Friesland te toeren.

Aantal deelnemers - maximaal 2 of 3

Standaard varen we met maximaal 4 deelnemers in de Polyvalk. Wil je meer oefentijd, dan kun je kiezen voor maximaal drie deelnemers. Dat is wat duurder. Privé-les met maximaal twee deelnemers kan wanneer je je met twee personen inschrijft. Op de Keus 22 en de Fox delen we standaard niet meer dan drie deelnemers in.

Diploma's

De Ulepanne is CWO erkend en lid van de Hiswa. Je kunt bij ons de landelijke zeildiploma's halen. Kijk op de informatie op de botenpagina voor een uitgebreide beschrijving van de eisen. Het beginnersdiploma is meestal na een weekcursus te halen. Voor CWO II is wat meer dan een week tijd nodig en voor CWO III moet je naast de cursus ook veel tijd in zelf zeilen steken.

Vorderingenstaten

Aan het eind van de zeilweek krijg je altijd een vorderingenstaat mee waarop we afstrepen welke vaardigheden je beheerst op dat moment. Je krijgt een diploma wanneer je zo grondig hebt kunnen oefenen, dat we zeker weten dat je na een jaar nog net zo goed zeilt. Een vorderingenstaat betekent dat je niet raar moet opkijken wanneer je een volgende keer er echt weer even 'in' moet komen.

Over vakantie en school

Wij willen het CWO diplomasysteem uitsluitend gebruiken als een middel om de kwaliteit en de veiligheid te garanderen. Niet als marketing, competitie of competentieinstrument. Ook niet op de hogere niveau's of voor de instructeurstraining. Wij hechten eraan om het zeilen werkelijk als een vrijetijdsbesteding te zien en niet als een alternatief voor 'schools' leren.

Moet ik een zeilpak huren?

Zeilpakken zijn niet bij de prijs inbegrepen. Op de Polyvalk, Keus 22 en de Fox, kun je je in de zomer prima redden met een goed regenpak. Wanneer je inschreef voor een zwaardbootweekend, is het dragen van een wetsuit noodzakelijk.

Wat is het verschil tussen een zeilpak en een wetsuit?

Een zeilpak is een soort dik regenpak, met een hoge broek en gemaakt van waterdicht en dampdoorlatend materiaal. Een wetsuit is van neopreen. Hetzelfde spul waar een duikpak van wordt gemaakt. Je wordt wel nat, maar omdat het pak nauw sluit en isoleert, blijf je op temperatuur. Het is niet verstandig om een wetsuit te dragen aan boord van een Polyvalk, Fox of Keus 22 omdat je in de praktijk gewoon niet in het water valt.

Moet ik een zwemvest aan?

Wij gaan ervan uit dat je kunt zwemmen. Als je niet (goed) kunt zwemmen is het dragen van een reddingsvest verplicht. Voor ieder bemanningslid is er een zwemvest op maat. Deze moet je standaard meenemen aan boord. Het dragen van een zwemvest is verplicht wanneer het hard waait, koud is, je een zeilpak draagt en of laarzen.

Wat is het verschil tussen een zwemvest en een reddingsvest?

Met een reddingsvest draai je automatisch op je rug. Alle drijfvermogen zit in een kraag en voorop de borst. Dat zorgt ervoor dat je je aan boord wat lastiger kunt bewegen en dat je in het water zwemmend niet erg hard vooruit komt. Dat is dan meteen de reden waarom wij werken met zwemvesten. Die draag je als een soort hesje en het drijfvermogen is verdeeld over borst en rug.

Regen - wat doen jullie als het regent?

We gaan gewoon iedere dag het water op. Het leuke aan zeilen - en buitensporten - is dat je dan pas echt meemaakt dat het buiten altijd leuk is. En als er wind staat kun je zeilen. Goede zeilkleding is wel een vereiste. En meestal concludeer je aan het einde van de dag dat het eigenlijk wel meeviel.

Harde wind - is het niet gevaarlijk om met veel wind te zeilen?

Hoe zeg je dat fatsoenlijk? Bij harde wind onderscheiden zich de mannen (m/v) van de jongens (m/v). Dat wil zeggen dat fouten bij harde wind ook harder worden afgestraft. We kunnen in principe veilig doorvaren tot een windkracht van 7 Beaufort. Bij een waarschuwing voor windkracht 6 à 7 overleggen we met de groep. Naarmate het harder waait, verminderd de experimenteerruimte en moet je de instructies van de instructeur nauwkeuriger volgen. Waait het echt te hard om te zeilen, dan bieden we een alternatief programma aan. Dat doen we overigens ook bij te weinig wind.

Windstil - Wat dan?

Als er weinig wind staat kan iedereen zeilen... Maar als lesgeven onmogelijk wordt, verzinnen we een alternatief programma. Manoeuvreren op de motor bijvoorbeeld; of afmeren en ontmeren, zeilen hijsen en strijken, reven enzovoort.

Minimaal CWO III

Als je CWO III kielboot (Keus 22 of Polyvalk) hebt behaald, zeil je goed genoeg om met de instructeursopleiding te beginnen.

Minimaal 18 jaar

Om zeilles te kunnen geven aan volwassenen moet je in het jaar dat je zeilles geeft minimaal 18 jaar zijn.

Instructeursopleiding

We kunnen je alleen indelen als instructeur wanneer je de instructeursopleiding volgde. Je moet goed kunnen zeilen en het leuk vinden je eigen zeilvaardigheid op anderen over te dragen. Daarbij moet je samen met de andere instructeurs samen werken. Er zit een rede draad in onze methode van zeilles geven. Je moet het leuk vinden daaraan je bijdrage te leveren. Meer informatie lees je op de pagina over de instructeurstraining.


Weken en weekends

Peppels

De meest comfortabele kamers zijn in de 'Peppels', fries voor populieren; deze ruimden in 2006 het veld voor een nieuw gebouw met twee, drie en vier tot vijf persoons slaapkamers met sanitair op de kamer.

Kamers in de Peppels zijn uitsluitend beschikbaar voor mensen die zich samen opgeven.

Tweepersoons kamers

Je kunt ook alleen inschrijven op een tweepersoonskamer in Voorhuis of Boerderij. Het sanitair is 'op de gang'.

Eenpersoons kamers

Schrijf je in op een eenpersoons kamer, dan is dat een kamer in Voorhuis of Boerderij. Alleen in het voor- of naseizoen is het mogelijk om tegen meerprijs een kamer in de Pepples te reserveren. Uitsluitend na telefonisch overleg.

Zelf meegebrachte tent

Dit is de voordeligste optie. Zet je tent op ons terrein. Denk eraan dat je zelf voor tent, matras en beddengoed moet zorgen. Dit is niet bij de prijs inbegrepen!

Uletent

Deze tent staat voor jou klaar. In het midden is stahoogte. Er staat een echt bed in de tent en het beddengoed is aanwezig. Wel zelf je bed opmaken.

Dagprogramma

Tijd Activiteit
8.00 u ontbijt
9.00 u naar de boten
12.30 u lunch in een Fries watersportplaatsje
13.30 u zeilen
17.00 u terug bij de Ulepanne
18.00 u avondeten
20.00 u Koffie en thee
20.15 u Theorie
21.00 u Einde theorie

Meenemen

Naast de normale vakantiespullen is het handig om mee te nemen:

  • Toiletartikelen en handdoeken
  • Extra kleding voor warme en koude dagen
  • Zwemkleding
  • Muziek / muziekinstrumenten
  • CD’s
  • Zonnebrandcrème
  • Zonnebril en of pet
  • gegevens van reis- en ziektekostenverzekering

Kledingtips per boottype

Kledingstuk
Ja=noodzakelijk
Nee= niet nodig
Kan=kan handig zijn
Polyvalk
Fox
Keus22

Pico
Vago
Zeilpak ja nee
Wetsuit nee ja
Laarzen kan nee
Sportschoenen ja ja
Surfschoenen nee ja
Ruime bermuda kan ja
Windstopper kan ja
Handdoek in nek ja nee

Beddengoed

Dekens en lakensset is op de kamer aanwezig. Toiletartikelen, handdoeken enzovoort niet. Eventueel zijn handdoeken bij ons te huur.

Medicijnen, dieëten en andere bijzonderheden

Meldt bijzonderheden zoals: Niet kunnen zwemmen; speciale diëten; allergiën; epilepsie. Onze kok kookt goed en is gewend om rekening te houden met diëten en vegetariërs, dus geef bij opgave aan of je daar gebruik van wilt maken.

Groepsgrootte

Tijdens de zomervakanties, de trainingsweekenends in april en de Paas-, Hemelvaart- en Pinksterweekends schrijven zich gemiddeld tussen de 20 en 40 deelnemers in. In voor en naseizoen zijn de groepen aanmerkelijk kleiner. Schrijf je samen met partner, vriend of vriendin, of met een groepje in, dan is dat geen probleem. Bel +31(0)514 602982 wanneer je het belangrijk vind dat zich meer dan 10 deelnemers opgeven. En... Als jij het belangrijk vind dat er voldoende mensen komen, werf dan zelf mee en geef je op tijd op!

Groepsamenstelling

Standaard geven mensen zich individueel op of als stelletje. Groepjes van meer dan vier personen kunnen ook vragen om een eigen verblijfsruimte. Daarvoor is maatwerk nodig. Kom je allen, of samen met iemand anders, dan kun je gebruik maken van het standaard inschrijfformulier.

Eigen instructeursopleiding

De meeste instructeurs leerden bij ons als deelnemer zeilen. Zij zijn bij ons letterlijk kind aan huis. Wij verzorgen zelf de instructeursopleiding. Naast een zeiltechnische training volgen instructeurs een didactische en een pedagogische training. Zowel in theorie als in de praktijk, op het water. Beginnende instructeurs worden door de meer ervaren instructeurs begeleid.


Formaliteiten

Inschrijven

Reserveren kan via de inschrijfformulieren op de pagina's van deze site. Je kunt ook telefonisch (0514-602982) of via e-mail (info@ulepanne.nl) reserveren. Je ontvangt een bevestiging via de e-mail. De details van de inschrijving en de factuur sluiten we bij als pdf-bestand.

Betalen

Betaling graag voor de start van het arrangement en binnen 10 dagen na ontvangst van de bevestiging. Graag het factuurnummer vermelden bij de betalingsopdracht. Na de reserveringsbevestiging, ontvang je verder geen bericht. Controleren of de reservering goed is verwerkt.

Annuleringsregeling

Bij onverhoopte annulering geldt de regeling die is beschreven in de Hiswa zeilschoolvoorwaarden:

  • 15% van het overeengekomen cursusgeld in geval van annulering tot drie maanden vóór de aanvang van de cursusperiode;
  • 50% van het overeengekomen cursusgeld in geval van annulering tot twee maanden vóór de aanvang van de cursusperiode;
  • 75% van het overeengekomen cursusgeld in geval van annulering tot één maand vóór de aanvang van de cursusperiode;
  • 100% van het overeengekomen cursusgeld in geval van annulering binnen één maand vóór de aanvang van de cursusperiode dan wel op de ingangsdatum van de cursusperiode, alle voornoemde schadeloosstellingbedragen met een minimum van € 75.

Kun je iemand anders vinden die in jouw plaats aan het arrangement deelneemt, dan zijn uitsluitend de administratiekosten verschuldigd à 15 euro.

Annuleringsverzekering

Wij adviseren je een annuleringsverzekering af te sluiten. Dat kan ook bij ons. Kosten: 5% van de totale arrangementskosten.

Annulering moet een gegronde - aantoonbare - reden hebben. De verzekering betaalt de reserveringssom terug met inhouding van € 15,00 administratiekosten. Wanneer je een annuleringsverzekering wenst, kun je dat aankruisen op het inschrijfformulier.

Vertrek of aankomstvertraging

Bij vertraging van boot, bus of trein wordt een pro rato vergoeding verleend voor elke periode van 24 uur of een gedeelte daarvan. Vertragingen van minder dan 10 uur komen niet voor vergoeding in aanmerking.

Afbreken van het arrangement

In geval van afbreken die het gevolg is van gebeurtenissen als hierna genoemd, wordt per verzekerde een pro rato vergoeding verleend voor elke periode van 24 uur.

Dekking van de verzekering

De annuleringsverzekering dekt de arrangementskosten die de verzekerde – bij reservering van een zeilarrangement - schuldig is aan ‘de Ûlepanne’.

Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet bij annulering sprake zijn van een van de volgende onzekere gebeurtenissen:

  • Overlijden, ziekte of ongevalletsel van de verzekerde welke van dien aard is, dat gezien de lichamelijke en/of psychische toestand van betrokkene (op medische indicatie) deze persoon niet aan het arrangement kan deelnemen.
  • Overlijden, ernstige ziekte of ernstig ongevalsletsel van familieleden of huisgenoten van de verzekerde.
  • Materiële schade aan de woning of de inboedel van verzekerde. Voorwaarde daarbij is dat het belang van de schade zo groot is dat de aanwezigheid van de verzekerde tijdens het gereserveerde zeilarrangement dringend noodzakelijk is.
  • Onvrijwillige werkloosheid na een vast dienstverband door sluiting van het bedrijf waar de verzekerde werkzaam is
  • Echtscheiding van verzekerde, onder voorwaarde dat de echtscheidingsprocedure in gang is gezet.
  • Er doen zich medische complicaties voor als gevolg van de zwangerschap van de verzekerde of de met hem samenwonende partner.
  • Er moet een medisch noodzakelijke ingreep plaatsvinden bij verzekerde of bij zijn partner of een kind dat bij hem inwoont. Voorwaarde is dat deze ingreep uitsluitend tijdens het gereserveerde zeilarrangement kan worden gedaan.
  • CORONA - Zolang er in 2021 vanuit de overheid een dringend beroep gedaan wordt om de sociale contacten te beperken, kun je - CORONA - noteren als reden om een beroep te doen op de annuleringsverzekering. Let wel: Dit geldt niet alleen voor mogelijke draconische maatregelen vanuit de overheid, maar ook bij sociale druk uit kleiner verband. Dit alles alleen wanneer de CORONA dreiging dagelijks het nieuws beheerst.

Instructeurs en deelnemers

Wij verstrekken geen persoonlijke gegevens aan anderen. Ben je opzoek naar telefoonnummer of e-mailadres van een andere deelnemer of instructeur, dan kun je je verzoek naar ons mailen en sturen wij jouw verzoek door naar de desbetreffende persoon.

Ulepanne marketing

Wij maken tot vijf jaar na je deelname gebruik van je adres, voor het versturen van nieuws over onze zeilarrangementen. De gegevens worden uitsluitend voor mailings van de Ulepanne gebruikt.

Social media

Jouw bijdragen en uitingen op Facebook, instagram, YouTube of LinkedIn zijn door ons niet te beschermen. Je plaatst en linked onder eigen verantwoording. De beslotenheid van een facebookgroep is niet ingegeven om privacyredenen, maar vooral om het gebruiksgemak te vergroten. Wij houden de vrijheid hierin onaangekondigd wijzigingen door te voeren

Overheid

De overheid verplicht tot het bijhouden van een nachtregister. Tevens eist de gemeente dat voor het innen van de toeristenbelasting NAW gegevens worden bijgehouden en jaarlijks overgedragen kunnen worden.

Commerciële partijen

Je gegevens delen wij niet met commerciële partijen.

AVG privacyverklaring

Opstelling volgens de in mei 2018 geïntroduceerde Algemene Verordening Gegevensverwerking.https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/avg-nieuwe-europese-privacywetgeving/rechten-van-betrokkenen#is-een-privacyverklaring-volgens-de-avg-verplicht-6253>AVG

Verwerkingsverantwoordelijke - De Ulepanne is verantwoordelijk voor de verwerking van je gegevens. Neem contact met ons op wanneer je je gegevens in wilt zien, daar een kopie van wenst of veranderingen wilt doorvoeren.

Doel en rechtsgrond voor verzamelen van gegevens - De Ulepanne heeft NAW gegevens, telefoon en e-mailadres nodig om over de bestelde producten te kunnen communiceren. Daarnaast hebben we voor de zeilschooldiploma's geboortedatum en -plaats nodig. De gemeente verplicht ons om lijsten bij te houden met NAW gegevens van de mensen die bij ons te gast zijn en de belastingdienst verplicht ons om de financiële administratie jarenlang te bewaren. In de praktijk gooien wij dus geen gegevens weg. Op verzoek kunnen we adresgegevens verwijderen, maar in de financiële administratie bijvoorbeeld, zullen de facturen met alle historische gegevens gewoon bewaard moeten blijven

Ontvangers van persoonsgegevens - Overheden kunnen zich met opgave van redenen toegang verschaffen. Daarnaast gaat de administratie naar de boekhouder en de accountant. Wij vertrouwen erop dat zij op hun beurt met het respect dat de AVG vereist, omgaan met de gegevens die wij verzamelden.

Doorgeven gegevens buiten EU - Wij geven niemand gegevens door behoudens overheden en belastingcontroleurs.

Bewaartermijn -

Schade aan boten

Je zeilt onder de verantwoordelijkheid van de Ulepanne. De bootverzekering dekt schade aan de boten van de ulepanne en aan die van derden. De verzekering dekt geen schade aan persoonlijke eigendommen. Ook niet wanneer de schade voortvloeit uit een aanvaring of ongeluk. Dure spullen neem je voor 100% op eigen risico mee.

Reisbagageverzekering

We adviseren je een reisbagageverzekering af te sluiten. Jaarlijks verdwijnen er brillen, fotoapparatuur en dergelijke in het water! Voor foto- en filmcamera's zijn waterdichte tonnetjes op verzoek beschikbaar. Nogmaals: De Ulepanne weigert iedere aansprakelijkheid voor verlies van of schade aan persoonlijke eigendommen. Voor het volgen van de cursus is het meenemen van smartphones, fototoestellen, filmcamera's en dure eigen kleding niet nodig.

Hiswa - Zeilschoolvoorwaarden

Hiswa zeilschoolvoorwaarden in pdf.Hiswa Zeilschool Voorwaarden

Wij zijn een CWO erkende zeilschool en zijn lid van de Hiswa. Door in te schrijven ga je akkoord met de 'Hiswa algemene voorwaarden voor zeilscholen'. Die kun je hier downloaden als pdf-bestand

Preventiebeleid

In de zeilcursussen leer je hoe je ongelukken voorkomt. Maar zeilen is een buitensport. 100% veiligheid kunnen we niet garanderen. Ondanks training, voorzorgsmaatregelen en onderhoud kunnen we ongelukken niet uitsluiten.

Alle accommodaties zijn voorzien van een automatische ontruimingsinstallatie met centrale brandmelding. In de keuken en de huishouding werken we volgens de richtlijnen van de HACCP (Hychiëne code commissie). De waterleiding wordt gecontroleerd op legionella. Alle technische installaties worden door erkende installateurs geplaatst en onderhouden. De Ulepanne werkt met een arbodienst aan het bestrijden van potentieel gevaarlijke situaties. Er is een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) gemaakt.

Instructeurs en personeel onderschrijven de gedragscode. Op de locatie is een BHV'er. Er is permanent, zeven dagen in de week, 24 uur per dag, iemand van de leiding aanwezig. Instructeurs worden opgeleid volgens de richtlijnen van de CWO. De Ulepanne is CWO erkend en wordt ook door de CWO gecontroleerd.

Het dragen van een zwemvest is verplicht. Helmen worden gratis ter beschikking gesteld. Instructeurs houden tweemaal per dag een scheepsraad waarin belangrijke kwesties over de veiligheid, organisatie en zeilprogramma worden besproken.

Ziektekostenverzekering

Wij gaan ervan uit dat alle deelnemers zich verzekerd hebben tegen ziektekosten. Wij gaan er ook vanuit dat alle deelnemers de nodige documenten bij zich hebben ingeval er onverhoopt een beroep gedaan moet worden op medische hulp.

Wettelijke aansprakelijkheid

Voor schade die je veroorzaakt aan eigendommen van anderen, op het terrein, accommodaties of boten van de Ûlepanne kun je een WA verzekering afsluiten. Tip: Laat dure kleding en dure spullen thuis. Tijdens een zeilweek is het risico op beschadiging groot. Dus is het lastig eventuele schade op anderen te verhalen.

Bedrijfsaansprakelijkheid

De Ûlepanne aanvaardt geen aansprakelijkheid voor lichamelijk letsel, of voor verlies, diefstal of beschadiging van eigendommen. Alleen voor schade die direct het gevolg is van verwijtbaar handelen door medewerkers van de Ûlepanne is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten.


Organisatie

Doelgroepen

De Ulepanne is een zeilschool voor iedereen. Dat kan omdat wij voor iedere doelgroep een eigen accommodatie hebben, met een eigen keuken, zithoek, eethoek en sportveld. Je komt elkaar wel tegen, maar hebt een eigen plek en eigen activiteiten.

Jeugd

Vraag: "Jullie zijn een zeilschool voor volwassenen. Hoe kan het dan dat ik foto's zie met mensen die duidelijk nog niet volwassen zijn?"

Antwoord: Tijdens de vakanties organiseren we naast de arrangementen voor volwassenen ook arrangementen voor gezinnen en voor jeugd. En in voor- en naseizoen organiseren we werkweken voor scholen. Omdat we voor iedere groep een eigen accommodatie reserveren met een eigen eethoek, zithoek, terras en verblijfsruimte, hebben deze groepen geen last van elkaar.

Dagelijkse schoonmaak

De verblijfsruimte en het sanitair worden dagelijks schooongemaakt door de vaste staf en oproepkrachten. De zeilweek is volledig verzorgd, je hoeft alleen aan zeilen te denken.

Kok

De maaltijden worden verzorgd door een professionele kok.

Vers en gezond

De maaltijden worden bereid uit verse ingrediënten.

Diëet

Geef bij inschrijven aan of je vegetarisch eet. Mocht er een vleessoort op het menu staat waarvan je aangeeft dat je dat niet eet, dan maakt de kok voor jou op die dag een extra vegetarische maaltijd. Geef je dieetwensen bij inschrijving aan ons door. Graag van te voren overleg over ingewikkelder diëeten. Stuur deze toe met een e-mailbericht.

Instructeurs

De zeillessen worden verzorgd door ons opgeleide vrijwilligers. Dit zijn mensen die veelal bij de Ulepanne leerden zeilen en een training kregen om de zeillessen te geven. Zij worden begeleid door ervaren instructeurs en door de vaste staf.

Vaste staf

De vaste staf bestaat uit vijf personen. Zij zijn beroepsmatig aan het werk bij de Ulepanne. Dan gaat het om werk in de sfeer van planning en organisatie, marketing en administratie, onderhoud en receptie, huishouding en keuken, training en opleiding.